162 personer samlades i Ryd. Foto: Gun Gunnarsson

Rydbor sluter upp för Folkets hus

Uppdaterad
Publicerad

Rydborna tänker inte ge upp kampen om parken som såldes i december förra året.

Det var i slutet av förra året som Folkets hus i Ryd såldes till entreprenören Carl-Gustav Gustavsson. Orsaken var att ekonomin inte gick ihop. Beskedet väckte starka reaktioner bland Rydborna som menar att informationen kring försäljningen varit bristfällig.

– Folket i samhället visste att ekonomin var dålig, men inte så dålig att man var på gränsen till konkurs. Vi tycker att man borde ha haft ett möte och informerat om läget, säger Gun Gunnarsson, ordförande i interimsstyrelsen som arbetar för att driva Folkets hus vidare.

Vill köpa tillbaka parken

På grund av de starka reaktionerna i och med försäljningen meddelade Carl-Gustav Gustavsson att han kunde tänka sig att sälja Folket hus till interimsstyrelsen för samma pris. Men han avbröt försäljningen då han inte ansåg att deras finanser var tillräckliga för att rusta upp och underhålla parken. Han planerar nu att starta ett vandrarhem i parken. Det kan också komma att användas som ett tillfälligt flyktingboende, berättar Carl-Gustav Gustavsson för SVT Nyheter Småland.

Under onsdagskvällen samlades över 160 Rydbor för att diskutera hur man kan gå vidare för att vinna tillbaka parken.

– Vi är medvetna om att parken behöver rustas upp och det kommer vi se till att göra efterhand. Vi kan också ta tillvara på alla de ideella krafter som finns, vi har både snickare och elektriker som vill ställa upp, säger Gun Gunnarsson.

Hon berättar också att styrelsen blev erbjuden ett bidrag under mötet.

– Arne Karlsson från bankstiftelsen är beredd på att ge oss ett startbidrag på 100 000 kronor om vi får tillbaka byggnaden, det är ett glädjande besked.

Står fast vid sitt beslut

Carl-Gustav var inbjuden till mötet men valde att inte delta.

– De personer som är positiva till det här nya vill jag ju också träffa. Det är ju bara motståndarna som hörs där så jag ser ingen anledning att gå dit, säger Carl-Gustav Gustavsson.

Han säger att han kommer att stå fast vid sitt beslut.

– Jag förstår att de är uppgivna, det finns ju de som har massor av minnen därifrån. Men enligt deras kalkyl finns det inte pengar till underhåll och då blir det en sunkig park. Nu ska jag ge liv till platsen, säger Carl-Gustav Gustavsson.

Enligt Gun Gunnarsson kommer byborna inte att ge upp.

– Vi kommer att gå långt för parken, den betyder oerhört mycket för oss. Den är byggd för att vara en mötesplats, det ska vara en plats för folket. Nu ska vi återhämta oss lite sen får vi se hur vi ska gå vidare, säger Gun Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.