Så jobbade vi med granskningen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland skapade ett konto på nätforum där vi utgav oss för att vara en 12-årig flicka. Sedan konfronterade vi en av de män som tog sexuella kontakter med ”Nenne”. Här berättar vi om våra arbetsmetoder och svarar på frågor om hur vi jobbat.

  • FRÅGA: Varför är mannen maskad och anonym? 

SVAR: Generellt värnas den enskildes privatliv väldigt högt. Den man vi konfronterat har inte någon offentlig ställning till den grad att det skulle kunna anses väga högre än det skyddet. 

Sexbrott mot barn
  • FRÅGA: Är arbetsmetoden brottsprovokation?  

SVAR: Nej, eftersom den profil vi skapat inte är en riktig person har männen inte begått något brott. 

  • FRÅGA: Anmäls männen till polisen? 

SVAR: Nej, vi lämnar inte vidare några uppgifter till polisen. För det första har inget brott begåtts då inget riktigt barn har utsatts, och för det andra för att det inte är vår uppgift som journalister. Vi får enligt lag inte heller lämna ut källskyddat material. En journalist måste endast kontakta polis i det fall någons liv hotas.  

  • FRÅGA: Varför skapade ni konton just på kamrat.com och kik?  

SVAR: Vi valde forumen för att vi stött på dem i ett antal aktuella rättsfall. Vi vill inte lägga fokus på enskilda sajter eller appar, utan på fenomenet i sig. Flera av de personer vi intervjuat säger att förövarna finns där barnen finns, och var det är förändrar sig hela tiden.  

  • FRÅGA: Användes dold kamera vid inspelningen?  

SVAR: Vi har använt en dold kamera eftersom vi inte varit säkra på att kunna filma med vanlig kamera. Vi är väldigt restriktiva med att använda dold kamera. De personer som filmats vet om att så skett.  

  • FRÅGA: Varför har ni använt dold identitet? 

SVAR: Vi är mycket restriktiva med att i vårt arbete inte vara öppna med att vi är journalister. Det är enbart när det finns ett stort oavvisligt allmänintresse och om det är enda sättet att få fram informationen som vi använder dold identitet.

VILL DU VETA MER?

Här kan du läsa SVT:s publiceringsregler där det finns mer information om hur vi resonerar kring respekten för privatlivet och hur vi använder dold kamera.

HÖR AV DIG!

Har du andra frågor? Maila oss på smaland@svt.se, kontakta oss via sociala medier: facebook, twitter eller instagram, eller ring oss på 0470-778800.

Fakta

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Några av de ställen som du kan vända dig till: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet