Så undviker du sommarmagsjukan

Uppdaterad
Publicerad

Nu under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Men följer du några enkla råd så minskar risken.

En orsak till att vi oftare smittas av magsjukdomar är att vi ändrar vårt beteende på sommaren. Vi grillar mer utomhus och tar med maten till stranden.

– Det är extra viktigt att tänka på att kall mat är kall och att det inte står framme för länge. Om den hinner bli ljummen kan bakterier växa till. Det är också viktigt att hetta upp maten ordentligt och att den är genomgrillad. Använd också olika skärbräden för till exempel köttet och salladen, säger Christian Blomqvist, biträdande smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Djur kan innebära risk

Under sommaren vistas också fler på landsbygden och fler klappar då också djur. Något som inte är helt riskfritt.

– Man kan bli lindrigt sjuk, men man kan också bli ordentligt sjuk, om man till exempel drabbas av en salmonellainfektion. Därför rekommenderar vi att man tvättar händerna noga efter att man varit i kontakt med djur eller varit i närheten av djur, säger Christian Blomqvist.

– Ett annat alternativ är ju att äta innan man klappar djuren, men även då ska man självklart tvätta händerna efteråt.

Enkla råd hur du minskar risken att bli magsjuk finns på Folhälsomyndigheten hemsida.

Om du ska besöka en gård med djur eller en djurpark i sommar finns råd på Jordbruksverkets hemsida.

De viktigaste råden

  • Tvätta händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat, innan du äter och efter du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.
  • Håll koll på hygienen vid matlagning. Använd olika och väl rengjorda redskap, skärbrädor m.m. till olika sorters livsmedel. Skölj grönsaker noga i rent vatten. Se till att köttfärs, kyckling och rå korv blir helt genomstekt.
  • Vid kontakt med lantbruksdjur håll uppsikt över barn upp till och i förskoleåldern. De stoppar gärna saker i munnen. Om barnet tappar nappen – släng den. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du äter. Bada inta nära betande djur. Ha inte picknick i hagar där djur betar. Drick inte opastöriserad mjölk.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.