Området som ska saneras. Foto: Sten Winquist/SVT

Sågverkstomt saneras från gifter

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års utredning är det klart – den gamla sågverkstomten i Häradsbäck utanför Älmhult ska saneras.

– Eftersom många människor rör sig här i området så känns det jättebra att vi kan trygga miljön. I dag är jag jätteglad, säger Ingemar Almkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Älmhult.

Området ligger nära en vattentäkt i utkanten av Häradsbäck. Under 30 års tid impregnerades virke här. I marken finns gifter, främst handlar det om dioxiner. Länsstyrelsen i Kronobergs län bekostar saneringen som beräknas kosta drygt 1,2 miljoner kronor och vara klar innan årsskiftet.

– Det är viktigt att den här typen av tomter saneras. Det finns trots allt gott om liknande tomter som sågverk, glasbruk och bensinmacker, som förorenat i naturen.

Länsstyrelsen anser att de direkta hälsoriskerna är relativt små. Men eftersom det är sannolikt att folk hämtar jord och liknande till komposter bedömer man ändå att det är viktigt att området saneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.