Ulf Åkerlund behövde bara ett försök för att få loss båten.

Borgholmsfiskare bärgade segelbåten

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningen lyckades inte få loss båten. Då ryckte fiskaren Ulf Åkerlund in.

Det var på måndagen som segelbåten med två passagerare gick på grund utanför Borgholm. Sjöräddningen var på plats men kunde trots upprepade försök kunde inte få loss båten.

– Under måndagen var det alldeles för riskabelt att försöka ta upp båten. Nu har det gått sådan tid att vi på räddningstjänsten är bortkopplade så det är i så fall ägarens försäkringsbolag som får ta över, sade räddningstjänsten i Borgholm på tisdagen.

”Läcker inte ens”

Så på onsdagen fick fiskaren Ulf Åkerlund ett samtal från Sjöassistans i Stockholm, som haft kontakt med båtägarens försäkringsbolag. Ulf Åkerlund säger till SVT att han bara behövde ett försök på sig för att få loss båten.

– Jag och min kompis fick loss den så himla fint, den läcker inte ens, säger han.

”De kom och vände”

Ulf Åkerlund riktar nu också kritik mot Sjöräddningen, som han anser inte ens försökte.

– Rescuebåten från Kalmar kom hit på måndagen med blåljusen på och bara vände. De försökte inte ens ta loss den, det jobbet fick vi ta, säger han.

När båten väl var loss på onsdagen så blev Ulf och hans kompis Lasse dagens hjältar.

– Efteråt fick vi stående ovationer på kajen, säger Ulf Åkerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.