Mohamad Al Jaroudi och hans treåriga dotter hjälps åt att bära ut ägodelar. Foto: Agneta Gustavsson/SVT

Barnfamilj vräkt i Skruv

Uppdaterad
Publicerad

Mohamad Al Jaroudi ville desperat få sin familj till säkerhet i Sverige. Därför gick pengarna till det istället för till hyran.

Polisen, Kronofogdemyndigheten, socialtjänsten i Lessebo kommun och representanter för Lessebohus var på torsdagsförmiddagen på plats för att vräka två familjer med sex barn från tvårumslägenheten i Skruv. Det är Mohamad Al Jaroudi som står på kontraktet. Han har inte betalat hyran de senaste åtta månaderna.

Caroline Johansson är en av de grannar som reagerat starkt på hur ärendet hanterats. Hon berättar att kvinnorna och barnen var mycket upprörda och grät.

– De är helt förtvivlade. De vill inte lämna Skruv. De vill ju bo kvar. Jag tycker att det hemskt att de kan göra så här, jag förstår det inte, säger hon.

Pengarna gick till hustrun

Det är Mohamad Al Jaroudi som står på kontraktet till lägenheten. Han har inte betalat hyran de senaste åtta månaderna.

– Min fru och min dotter var i Turkiet, så jag skickade pengarna till dem, berättar han för SVT Nyheter Småland.

Familjen är från Syrien. Mohamad tog sig ensam till Sverige. Han kom hit för 1,5 år sedan, och reste nyligen för att hämta sin familj i Turkiet. Nu är frun och dottern på plats, men en hyresskuld på över 40 000 kronor gör att familjen nu förlorar lägenheten.

– Jag fick ihop 20 000 kronor, lånade från vänner, men då var det för sent. De kan inte hjälpa mig, varken Lessebohus eller socialen, säger Mohamad Al Jaroudi.

Men förstår du varför du blir vräkt?

– Jag förstår varför de är här. Men jag tycker om att bo här. Om jag bara kunde få två månader till så skulle jag kunna betala, säger han.

För sent

Enligt Lessebohus spelar det ingen roll att Mohamad nu fått ihop en del pengar.

– Hans kontrakt är förverkat och nu är det Kronofogdens ärende, säger Lessebohus vd Håkan Bergström.

Den andra familjen som bott tillfälligt i lägenheten är Mohamads bror med fru och fem barn som nyligen kommit till Sverige. Nu ska Mohamads fru och dotter och broderns familj föras till något av Migrationsverkets boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.