Skalbaggar hemma igen efter parningsresa

Uppdaterad
Publicerad

I hela Norden finns skalbaggen Större Ekbock bara på en enda plats – i Halltorps hage på Öland. Fyra par har fångats in som sedan har fått para sig. Och idag var det dags för dem att komma hem.

– Ekbocken är ju en intressant art på så vis att den skapar miljö för väldigt många andra arter i de här gamla ekarna genom larvernas gnag i veden, säger Jonas Hedin som jobbar på länsstyrelsen i Kalmar län.

500 ägg

Det är länsstyrelsen i Kalmar län och Nordens ark som driver projektet tillsammans. De har tagit fyra par av den Större Ekbocken från Halltorps hage och låtit dem para sig för att på så sätt kunna bevara den fridlysta arten.

Resultatet blev över 500 ägg. Förhoppningen är att de ska kläckas och att avkomman kan släppas ut i naturen.

– Vi har en svensk population med ägg och larver på Nordens ark. Om 2-3 år hoppas vi kunna sätta ut ekbockar på fastlandet och därmed återetablera arten där den fanns på 60- och 70-talet, säger Jonas Hedin.

Världsunikt projekt

Första gången det gjorts, hämta ekbockar i naturen, kontrollerad miljö få dem att para sig för att sen släppa ut dem igen. Tagit tre år att utveckla metoden.

– Vi har kämpat väldigt hårt för att komma hit. Otroligt kul att faktiskt vara i det skedet då vi kan släppa tillbaks avelsdjuren, säger Jimmy Helgesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.