Foto: Elisabeth Lindén

Skolor stängda på grund av stormen

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor tvingas hålla stängt i Älmhults kommun.

Elavbrott gör att flera skolor är utslagna i Älmhults kommun. Därför håller Klöxhultsskolan, Montessori, grundsärskolan och Liljebacken förskola stängt under måndagen.

– Vi fick hålla stängt idag eftersom vi inte kunde hålla säkerheten med bland annat tillgång till vatten och ventilation, säger Monica Malm som är förskolechef på Liljebacken förskola.

Stormen Gorm i Småland

Fick vända

Sammanlagt går cirka 700 barn och elever i skolorna och förskolan men på måndagsmorgonen tvingades personalen ringa till föräldrarna och meddela att de inte kunde ta hand om barnen.

– Vi har haft några barn här som vi fått ringa tillbaka föräldrarna. Vi visste ju inte först hur vi skulle göra.

Är det några barn som inte har någonstans att ta vägen?

– Nej det är löst, säger Monica Malm.

Öppnade igen

Strax innan klockan tio var strömmen tillbaka och alla system fungerade som de ska. Men trots det kommer skolorna att vara stängda resten av dagen.

– Vi vill tacka barn och föräldrar för att de har varit så förstående. Alla är välkomna tillbaka till skolan imorgon tisdag, säger Elisabeth Lindén, rektor på Klöxhultsskolan och Montessoriskolan.

Fler skolor kan stängas på Öland

Även på Öland är skolor strömlösa. Gårdby skola och förskola och Algutsrums förskola saknar båda el, men än så länge håller de öppet. Men kommunen varnar för att de kan komma att stänga skolorna senare under dagen om strömmen inte återvänder. Flera bussar har varit ur trafik vilket gjort att elever inte kunde ta sig till Skansenskolan i Mörbylånga kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Gorm i Småland

Mer i ämnet