Emelie och Daniel Lund som driver mejeriet Foto: Privat

SM-guld till mejeri: ”Priset känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet nystartat mejeri utanför Nybro fick i går pris för två av sina fårostar på SM i mathantverk.

Utanför Nybro ligger Rössbo Övra mejeri som producerar olika typer av fårostar. Mejeriet startade för två år sen och fick i går pris.

– Det är två fårostar som fick pris. En variant av fetaost fick sm-guld och en grillost fick silver, säger ägaren Daniel Lund.

Han var själv inte på plats i Östersund där SM pågår.

– Man hoppas alltid att man ska få pris, men tror aldrig att det kan bli så. Jag jobbar själv och pratar mest med får och ostar hela dagarna, så det känns som en fin klapp på axeln för det man gör och känns fantastiskt roligt, säger han.

På gården finns över 100 får men just nu innebär inte SM-medaljerna något konkret för verksamheten.

– Det enda är väl att vi vill ha fler mjölkdjur om något år. Men annars är  i dag inte mycket annorlunda än igår, jag ska mjölka och göra ost i dag. Så ser dagen ut. Men priset betyder mycket för självförtroendet, det känns fantastiskt, avslutar Daniel Lund.

På SM i mathantverk fick flera företag i Kalmar län medaljer: Stenvide Mathantverk fick guld i klassen chutney, Fredrikssons smakhantverk prisades för sin glögg och Hagelstads gårdsmejeri fick pris i kategorin syrad ost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.