Statsvetaren: Liten skillnad mellan blocken

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna, som är vågmästare i Region Kronoberg, har ännu inte bestämt sig för vilken budget de ska stödja, det säger de till SVT Nyheter Småland i dag.

Om SD beslutar att rösta för de borgerligas förslag som presenteras nästa vecka, så kan resultatet bli att regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) tvingas att regera på oppositionens budget. Detta efter att det rödgröna styret misslyckats med en blocköverskridande budget för 2016.

Statsvetaren Erik Wångmar på Linnéuniversitetet tror dock inte att det kommer att göra så stor skillnad för medborgarna i Region Kronoberg. Han menar att den enda större skillnad som funnits var de rödgrönas skattehöjning på 40 öre.

Region Kronoberg budget 2016

– Men nu har de ju dragit tillbaka sin skattehöjning – i alla fall är beredda att göra det – och då kanske det skiljer sig mindre, säger han.

Anna Fransson instämmer i att det bara är skatteförslaget som skiljer sig markant mellan blocken. Oppositionsrådet Suzanne Frank (M) är däremot av en annan mening.

– Det är klart att det är skillnader, vi har helt olika ideologiska utgångspunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Kronoberg budget 2016

Mer i ämnet