Statsvetaren om demokratins dilemma: Ett olösligt problem

Uppdaterad
Publicerad

Ska demokratins fiender ha fulla demokratiska rättigheter? Eller ska demokratin upphäva sig själv och förbjuda vissa rörelser att uttrycka sin mening? Detta kallas demokratins dilemma. Enligt statsvetaren Berndt Brikell är det ett olösligt problem.

Enligt svensk lag har alla rätt att ge uttryck för sin åsikt om man inte uppenbart bryter mot lagen och ägnar sig åt exempelvis hets mot folkgrupp.

Men det är svårt att förbjuda en rasistisk organisation att demonstrera. Om någon däremot under demonstrationen skulle göra sig skyldig till hets mot folkgrupp begår han eller hon ett brott.

– Då kan de fällas för det – men då är ju skadan redan skedd, säger Berndt Brikell som är universitetslektor vid Högskolan i Jönköping.

En provokation

Att Svenskarnas parti valt att demonstrera på första maj, arbetarrörelsens helgdag ser han som en provokation.

– Det väcker uppmärksamhet. Och det ställer till det för ordningsmakten, säger han.

Man måste acceptera att de har rätt att demonstrera, resonerar han men ställer ett par frågor:

– Måste de få göra det just den dagen? Och måste de få tillstånd att göra det mitt i stadskärnan?

Kan man leva upp till demokratins krav om man ger demonstrationstillstånd utanför centrum?

– Det beror på hur långt bort det blir, svarar Berndt Brikell.

Inga givna svar

Det finns inga riktigt givna svar.

Olika länder löser problemet på olika sätt.

– I Tyskland exempelvis har partier som inte ställer upp på demokratins spelregler inte rätt att delta i demokratiska val, säger han.

Men också där har det gett uphov till gränsdragningsstrider. Det fanns de som ville förbjuda det östtyska kommunistpartiet i samband med Tysklans enande men i de gamla östtyska delarna fanns ett så stort stöd för det partiet att det inte gick att förbjuda.

Offerkoftan

Berndt Brikell vill också varna för förbud:

– De här organisationerna har väldigt lätt att ta på sig offerkoftan: ”Vi får inte ge uttryck för vår mening. Vi är diskriminerade.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.