Banker flyr till större städer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler av storbankernas kontor försvinner från mindre orter. Nu senast var det Lagans tur. Men alla banker tänker inte likadant.

Just nu gassar solen över det som, så sent som i fredags, var Swedbanks lokala bankkontor i Lagan en mil norr om Ljungby.

Det fristående huset är ett av de 16 kontor i Kalmar och Kronobergs län som Swedbank beslutat att lägga ner på sju års tid.

– Det är ett led i den urbanisering som vi ser. Butiker och andra verksamheter i näringslivet lämnar de mindre orterna och då är det inte konstigt att bankerna gör detsamma, säger kontorschef Marie Fuhr Olsson.

Förändrade vanor

Hon förklarar att anledningen till att hon stänger kontoret i Lagan är att kunderna inte längre utnyttjar de fysiska bankkontoren på samma sätt som förr.

– Människor gör sina traditionella bankärenden som överföringar, uttag och insättningar digitalt. Därför är det svårt för oss att ha kontor med tre anställda på orter där det inte kommer in kunder.

Gör tvärtom

Även Storbanken Nordea har minskat sitt antal kontor i länen. Men det finns både mindre, lokalt ägda sparbanker samt storbanker som går emot strömmen.

Handelsbanken är storbanken som på sex år inte har stängt ett enda kontor utan som i stället öppnar fler.

– Jag tror inte på att banker slår igen på grund av urbanisering. Kundernas förändrade vanor ställer högre krav på personal och då gäller det att utbilda sin personal. Våra kunder vill ha lokala kontor och nöjda kunder betyder intäkter för oss, säger Stefan Nilsson, chef på Handelsbankens regionbank öst.

Den service som Swedbank haft i Lagan försvinner inte utan flyttas över till kontoret i Ljungby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.