Stort behov av studiehandledare

Uppdaterad
Publicerad

För att fler elever ska få studiehandledning på sitt modersmål och för att förbättra för studiehandledarna väljer nu Växjö kommun att samla alla studiehandledare på en och samma enhet.

Andelen flerspråkiga elever ökar i den svenska skolan och det gör också att fler elever behöver hjälp av en studiehandledare.  För att underlätta studiehandledarnas situation kommer nu Växjö kommun från årsskiftet att anställa dem via en egen enhet.

– Den främsta anledningen är att kunna erbjuda bra tjänster till dem som jobbar som studiehandledare. Ambitionen är heltid, säger Madeleine Médoc som enhetschef flerspråksenheten på Växjö kommun.

I nuläget är det rektorerna på skolorna i Växjö kommun som anställer studiehandledare när de ser ett behov. Därför jobbar många av dem på flera olika skolor med olika rektorer som arbetsgivare. Det är något som studiehandledaren Raed Alsalihi tycker försvårar arbetet.

– Jag vill ha en chef så att jag kan följa tydliga rutiner. Då kan jag fokusera på eleverna, som är det viktigaste, säger han.

Fler elever ska få handledning

Genom att anställa alla studiehandledare på flerspråksenheten i Växjö kommun får studiehandledarna dels en bättre arbetssituation men tanken är också att det ska leda till att fler elever ska få handledning.

– Om en rektor har en elev, som till exempel har ryska som modersmål och som behöver stöd i till exempel historia, så kan det vara svårt att rekrytera en person för några få timmar, säger Madeleine Médoc.

Hon fortsätter:

– Om jag istället har det centrala ansvaret, så kan jag se att det finns tio elever till med ryska som modersmål som behöver stöd. Då skulle jag på flerspråksenheten kunna rekrytera en studiehandledare.

Lättare ge vidareutbildning

Ytterligare en fördel som Madeleine Médoc ser är att det också finns större möjlighet att vidareutbilda studiehandledarna. Om en studiehandledare till exempel har bakgrund som lärare i historia i Irak, så behöver personen en kompletterande utbildning för att också få historiakunskaper med svenskt perspektiv.

I de tre storstadskommunerna är studiehandledarna anställda via en egen enhet. Men det finns också några mellanstora städer som Borås och Lindköping som är en förebild för Växjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.