Intresset för hemvärnet har mer än fördubblats sedan 2014 berättar Hans Karlsson, rekryteringsansvarig på hemvärnet Kronoberg och Kalmar. Foto: Emelie Olsson

Stort intresse för hemvärnet

Publicerad

Den ökade oron världen över gör att hemvärnet är på frammarsch. Intresset att gå med har mer än fördubblats i Kronoberg och Kalmar sedan 2014.

Hemvärnet utgör en del av Försvarsmakten och har i hela Sverige 22 000 medlemmar. I Kronoberg och Kalmar har intresset mer än fördubblats sedan 2014, men man är mycket noggrann i rekryteringen. Det är för att man vill undvika att extrema personer eller grupper blir medlemmar.

Rekrytering i flera steg

– Vi är oerhört noggranna i vår antagninsprocedur, säger Hans Karlsson, rekryteringsansvarig.

Grundkravet för att bli antagen till hemvärnet är att man har någon form av militär utbildning sedan tidigare. När antagningsproceduren börjar genomförs säkerhetssamtal och ett fastställt frågeformulär följs. Personuppgifter går vidare för en registerkontroll. 

Hans Karlsson hoppas att rekryteringen kommer att fortsätta att öka då det finns kapacitet att ta emot många fler.

”Bra kamratskap”

Thorbjörn Schill gick med först år 2015 men gjorde värnplikten redan år 1993. Han ville vidareutbilda sig och funderade på att göra en FN-tjänst men det blev inte så just då. Nu är han däremot hundbefäl i hemvärnet i Växjö och han ångrar inte att han gick med.

– Det är jättebra kamratskap och det finns bra utbildningar man kan få inom försvarsmakten som man har mycket nytta av, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.