Stort intresse för triathlon ger ny utbildning i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa höst blir det möjligt för ungdomar med triathlet-ambitioner att satsa ordentligt genom att söka till den idrottsutbildning med inriktning mot tritahlon som startar på en gymnasieskola i Kalmar.

– Det finns ett enormt intresse för triathlon i Kalmar. Vi vill ta tillvara på intresset och samtidigt förhoppningsvis göra Kalmar mer attraktiv som stad, säger Linda Blomdahl Petersson, rektor på CIS.

I dag har skolan en golfinriktning och utökar nu möjligheterna för den som vill satsa på sin idrott på skoltid. Man kan söka oavsett vilken idrott man ägnar sig åt, enda kravet är att man tävlar i sin sport. Just triathlon är något som Linda Blomdahl själv ägnar sig åt och därför brinner lite extra för.

Riksidrottsgymnasium ger större tyngd

– Det vore jättekul om det så bara var några elever som söker sig hit för att satsa på triathlon.

Ett antal gymnasieskolor i Småland erbjuder idrottsutbildning inom en rad olika idrotter. Vissa av dem har riksintag och riktar sig till ungdomar från hela landet och andra vänder sig till ungdomar i närområdet. I Kalmar vill man på sikt bli godkända som riksidrottgymnasium eftersom det ger utbildningen en större tyngd.

Skolor med idrottsutbildning

Kalmarsunds gymnasieförbund, Stangneliusskolan och Jenny Nyström gymnasiet, innebandy, fotboll

Jönköping, Sanda Idrottsgymnasium, konståkning, orientering, fotboll, handboll, friidrott, simning, basket, innebandy, badminton

Ljungby, Sunnerbogymnasiet, ishockey, ridning

Växjö, Pro Civitas Privata gymnasieum, golf, tennis

Sävsjö, Aleholmsgymnasiet, skytte

Växjö, Kungsmadskolan, innebandy, handboll

Växjö, Katedralskolan, friidrott

Växjö Fria gymnasium, ishockey

Vetlanda, Njurdungsgymnasiet, fotboll, bandy

Nässjö, Brinellgymnasiet, bandy, bowling

Eksjö orienteringsgymnasium, orientering

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.