Branden på ön utanför Simpevarp under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En brand rasade under lördagseftermiddagen på en ö utanför Simpevarp och räddningstjänsten tvingades kalla in på förstärkning.

Branden rasade på ön Jonsholmen, som ligger nordväst om Simpevarp i Oskarshamns kommun.

– Vi vet inte varför det började brinna. Det är torrt och otillgängligt och branden sprider sig, sa Morgan Olsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Räddningstjänsten hade vid 17-tiden på eftermiddagen en styrka på plats men hade då också tvingats kalla in förstärkning i form av ytterligare en styrka.

Två timmar senare var branden under kontroll, men inte helt släckt.

– Det kommer att pågå eftersläckning i natt och det kan fortsätta även under söndagen, säger Morgan Olsson.

Inga hus på ön

Sammanlagt deltog cirka 20 personer i släckningsarbetet, tolv från räddningstjänsten plus markägare och frivilliga. Även sjöräddningen hjälpte till med transporten då räddningstjänsten tvingades ta båt ut till ön som ligger 15 minuters färd från fastlandet.

– Ön är bergig, men det är torr vegetation som brunnit. Även träd och buskar har tagit fyr. Elden har varit svåråtkomlig och vi har även haft en del logistiska problem, säger Morgan Olsson.

Det brann i cirka 30 procent av ön. Några hus finns inte där och inga personer kom till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.