Svårt att rekrytera skolpsykologer

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lag ska alla elever ha rätt till en skolpsykolog. Men i flera kommuner i Kalmar och Kronobergs län har det visat sig vara svårt att få tag på personal. I Tingsryd slutade man leta för flera år sedan.

Just nu är det fem psykologtjänster som inte är tillsatta i Kalmar och Kronobergs län. I Tingsryd har man inte haft en fast anställd skolpsykolog de senaste sju, åtta åren.

–  När den sista skolpsykologen som vi hade slutade försökte man rekrytera i flera omgångar men lyckades inte så då tänkte man om i elevhälsan och valde att köpa in tjänsten efter behov, säger Katrin Karlsson, chef för elevhälsan i Tingsryds kommun.

På samma sätt har man valt att göra i Högsby kommun. Katrin Karlsson upplever att små kommuner har svårare att vara attraktiva arbetsplatser för skolpsykologerna.

–- Vi har en ganska liten budget för skolpsykologer vilket gör att det bara blir en deltidstjänst. Det är svårt att rekrytera psykologer i dag, särskilt i en liten kommun med en liten tjänst, säger Katrin Karlsson.

Köper in externt

I dagsläget köper de in en psykolog på ungefär 30 procent. Det blir främst när det aktuellt med en utredning, till exempel om en elev har rätt till särskola.

Hur påverkas elever och lärare av att skolpsykologen är här så sällan?

–  Eftersom vi inte har haft en anställd skolpsykolog på så länge så har vi hittat ett sätt att få det att fungera ganska väl, så jag tror inte det är något man direkt tänker på eller saknar i det dagliga. Men det är klart att det hade varit skillnad om vi hade haft en psykolog här varje dag, då hade man kunde få mer direkt respons och handledning.

Hon upplever också att psykologens närvaro på skolorna blir allt viktigare.

– Vi har ett behov, givetvis. Och ett ökat behov i dag med tanke på de nyanlända eleverna som kommer hit och som behöver mycket stöd och hjälp för att må väl och lämna det jobbiga bakom sig, säger Katrin Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.