Therese Astevall fick cellförändringar när hon var gravid. Foto: Hanna Nilsson SVT

Therese fick cellförändringar när hon var gravid

Uppdaterad
Publicerad

Therese Astevall från Emmaboda kallades till en rutinmässig cellprovskontroll när hon väntade sitt första

barn. När beskedet om att hon hade cellförändringar kom vändes allt upp och ner.

– Jag minnas att jag slog händerna för ansiktet och att tårarna kom direkt. Tankarna snurrade och det kändes inte som att det hände mig.

Det har gått snart tre år sedan beskedet om cellförändringar. I dag har Freja, som då låg i Thereses mage, fått en lillasyster som är sju månader gammal. En av Thereses största önskningar när hon fick beskedet om cellförändringar var att hon skulle få behålla sin livmoder för att Freja skulle kunna få ett syskon.

Cellprovtagning i Kronoberg

Väntan var värst

– När jag fick veta att de inte behövde operera bort livmodern var lyckan total.

Det värsta under tiden med cellförändringar var all väntan.

– Det tog jättelång tid att få svar på olika prover som tagits. Det var fruktansvärt jobbigt. Jag vill hellre veta, även om det är dåliga nyheter.

Uppmanar alla att testa sig

I dag har Therese inte längre några cellförändringar men går fortfarande på täta kontroller. Hon hörde av sig till SVT Nyheter Småland efter att hon sett rapporteringen kring livmoderhalscancer och cellprover. Nu hoppas hon att genom sin berättelse kunna få fler att gå och testa sig.

– Om jag så bara kan medverka till att en enda person går och testar sig så är jag glad. Även om det känns obehagligt att gå och ta provet så är det inget emot hur många gynekologbesök som väntar om cellförändringarna verkligen utvecklar sig till cancer.

Mer om Therese

På vår Facebooksida kan du läsa Therese egen berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet