Tioårige Elias nekas skolskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Ljungby kommun anser att Elias har för nära till skolan och att vägen dit inte är farlig. Något Elias föräldrar inte håller med om.

Tioårige Elias Gunnarsson bor i Kvänjarp, ett par kilometer utanför Ljungby. När han i höstas skulle börja i årskurs fyra så nekades han skolskjuts av kommunen.

– Fyra dagar innan skolan börjar får vi ett brev där det står ”på måndag har ni ingen skolskjuts”. Lösa ett sånt problem på fyra dagar är inte så lätt, säger Karl-Johan Gunnarsson som är Elias pappa.

Så länge Elias gick i lågstadiet gällde inte samma avståndsregler i kommunen. Men nu när han går i fyran måste eleverna ha mer än fyra kilometer till skolan för att vara berättigade till skolskjuts. Elias bor 3949 meter därifrån. Han bor alltså 51 meter för nära skolan.

– Ja det känns ju märkligt att kivas om 51 meter, säger Karl-Johan Gunnarsson. Man tycker ju nästan att man borde kunna ha överseende med det.

Inte tillräckligt farlig

Reglerna ser olika ut i landet och bedöms enskilt av varje kommun.

– Bland annat bedöms hur farlig vägen anses vara, hur lång sträckan är och hur gammalt barnet är, säger Ulrika Lindmark som är jurist på Skolverket. Även om kommunen sätter upp regler så måste varje enskild elev bedömas individuellt.

Ljungby kommun bedömde att vägen inte kunde anses tillräckligt farlig och att Elias själv kunde ta sig till skolan. Däremot erbjöds han att åka med bussen som stannade vid en korsning 2,6 kilometer från hans bostad. Vilket ändå resulterade i att Elias cyklade till skolan under hösten 2015. Något han tyckte kändes otäckt.

– Det var så läskigt, jag vet inte varför, men när det kom en bil så såg man inte den, säger Elias. Och så kör man i nån skog och så kanske man inte hör att det kommer en bil. Inte jag i alla fall.

Inte kommentera

– Här kör timmerbilar, sopbilar och alla traktorer och all annan trafik, säger Karl-Johan Gunnarsson. Jag tycker det känns farligt för honom i alla fall.

Föräldrarna överklagade till förvaltningsrätten, som precis som dom ansåg att vägen är för farlig för Elias och att han ska ha rätt till skolskjuts. Men nu har kommunen i sin tur tänkt att ta ärendet vidare till kammarrätten och innan kommunen är färdig med sitt utlåtande vill de inte kommentera ärendet.

– Vi avböjer att kommentera just nu, säger Els-Marie Vigren som är skolskjutshandläggare på Ljungby kommun.

– Ja man häpnar över att kommunen fortsätter att driva detta. Man överklagar och begär anstånd till den 4 februari för att sitta och fila på argument. Man tycker ju att de kunde gett sig när de fick fel i en instans, säger Karl-Johan Gunnarsson.

I november fick Elias rätt till vinterskolskjuts och det har han mellan den 15 november till den 15 mars men vad som händer sedan är oklart.

Hur känns det då om du får fortsätta cykla?

– Jag vet inte vad jag skulle göra då. Det skulle vara jättejobbigt, säger Elias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.