Malin Björk från Karlskrona har en av huvudrollerna i dokumentärfilmen ”En bit av 50-talet”. Foto: Matz Eklund/Filmdirekt

Tusentals mil i sökandet efter svensk rockabilly

Uppdaterad
Publicerad

Filmaren Matz Eklund satsade både tid och egna pengar på att dokumentera den svenska rockabillykulturen av idag.

– Jag ljuger inte om jag säger att jag rest mellan 2.000 och 3.000 mil under de två år jag hållit på med filmen, säger Matz Eklund när vi möter honom hemma i studion i Björksebo utanför Vimmerby.

I ”En bit av 50-talet” får vi följa ett antal svenskar som idag har 50-talets musik, kläder och bilar som sin hobby och livsstil.

– Jag har aktivt sökt efter dem som ”lever med” rockabillykulturen och inte bara ser det som ett lockande mode, säger Matz Eklund.

Kläder, smink och frisyrer

Matz berättar att han hade en audition bland tänkbara huvudkaraktärer för filmen innan han fastnade för tre tjejer.

En av dem är Camilla Patulski från Klippan, sångerska i 50-talsbandet Pat C Miller and the Tailshakers och filmen följer henne och hennes familj.

Liksom bästa kompisarna Malin Björk och Elin Melkersson från Karlskrona som bygger sin livsstil kring 50-talets kläder, frisyrer, smink, bakverk, musik och bilar.

”Man måste våga ta risker”

Som många andra dokumentärfilmare har Matz Eklund varit tvungen att satsa egna pengar på att ro sin film i hamn.

– Så är det ju. I början har du ingenting och måste satsa allt själv. Det är en chansning men den risken får man ta, säger Matz Eklund.

Att SVT sänder filmen i SVT1 tre gånger den 7, 8 och 9 januari och sedan på SVT Play ser Matz som ett stort erkännande. Han kan även glädjas åt att DVD:n säljer bra, både i Sverige och utomlands.

– Film handlar ju i grund och botten om att göra något som andra vill ta till sig och titta på. Att andra runt om i världen vill se det jag har gjort känns helt fantastiskt, säger Matz Eklund.

En bit av 50-talet

Sändningstider:

SVT1 och SVT Play tors 7 jan 2016 kl 18.45

SVT1 fre 8 jan 2016 kl 16.35

SVT1 lör 9 jan 2016 kl 08.40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.