Två män på rymmen från rättspsyk i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har efterlyst två män i 50-årsåldern som avvikit från rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö under måndagen.

De båda männen hade beviljats permission men skulle under måndagen ha varit tillbaka på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Ingen av dem dök upp.

Männen är födda 1967 och 1965 och har haft permission vid flera tillfällen tidigare.

– Mannen som är född 1965 har vi en notering på att han kan vara farlig. Men han ska inte vara farlig för allmänheten i nuläget, mer i vissa situationer, säger länsvakthavande befäl Mikael Erkki vid polisen i Kronoberg till SVT Nyheter Småland.

Sug efter narkotika

Enligt David Wirdelöv, biträdande verksamhets- och säkerhetschef för kliniken, behöver allmänheten inte vara orolig.

– Nej det tycker jag inte. De tillhör inte högriskpatienterna. Sedan är det klart att om en patient avviker under lång tid så är det svårt att bedöma framtida risker.

Varför avvek männen?

– Jag är nästan säker på att boven i detta är suget efter narkotika, säger verksamhetschefen. Vi har varit med om detta förr. Vi måste tillåta lite riskaptit, det är ju en del av träningen för att åter kunna etablera sig i samhället.

De båda männen har vad polisen vet ingen koppling till varandra. Polisen vill inte gå in på de enskilda fallen. Båda männen är efterlysta av polisen men det pågår inget aktivt sökande efter dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.