Livsmedelsbutiker har missat åldergränsen för folköl i decennier, menar UNF.

UNF: Inget har hänt sedan 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Ölköpartester har Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) gjort sedan mellanölen stod i livsmedelsbutikernas hyllor. Och resultaten i dag är desamma – hälften av butikerna säljer folköl till unga under 18 år.

Magnus Falk arbetade med UNF:s tester redan under mitten på 80-talet och är deras före detta generalsekreterare. Under hans tid i förbundet har testresultaten sett likadana ut. Han lämnade förbundet 1999.

– Det blir något bättre sen något sämre, men sammanfattningsvis har det sett dåligt ut länge. Inget har hänt sedan 70-talet utan problemen kvarstår, säger han.

Nykterhetsförbund köpte öl

Enligt honom har butikerna och kommunen i åratal lovat att de ska ta tag i problemet, men att problemet bara fortsätter.

Låg ålder i Kronobergs län

UNF:s nuvarande ordförande bekräftar Magnus Falks bild av hur testresultaten har sett ut genom åren.

– Vi gör de här testerna varje år och har så gjort i decennier. Det vi kan se är att ungefär hälften av butikerna som vi testat säljer öl till unga, och så har det alltid sett ut. Däremot är det slumpmässigt vilka butiker det är, säger förbundsordförande Malin Thorson.

Enligt henne visar testerna i Kronobergs län framförallt att det kryper ner i åldrarna.

– Där har vi sett att till och med 13-åringar lyckats köpa folköl i Kronoberg. Det kan givetvis se likadant ut på fler platser också.

Unga dricker ändå mindre

Trots att butikerna verkar vara dåliga på att hålla åldersgränsen när det kommer till alkoholhaltiga drycker, dricker ungdomar i dag små mängder alkohol, historiskt sett. Framförallt märks dramatiska minskningar bland elever i årskurs nio. Det visar enkätundersökningar från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). 

– Trenden är bra, men det ursäktar inte problematiken. Alkoholmängden som finns i folköl är skadlig för 13- och 15-åringar, säger Magnus Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nykterhetsförbund köpte öl

Mer i ämnet