Aspergers ett krav i unik utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Klockan är strax efter ett och ett tiotal ungdomar lyssnar på en föreläsning av Andreas Carlsson. Alla studenter i klassrummet har diagnosen Aspergers Syndrom, det är nämligen ett krav om man ska få gå utbildningen.

– Vi såg att det inte fanns någon it-utbildning i landet som riktar sig till just unga med Aspergers Syndrom med ett stort dataintresse, säger Eva Klangbeck, projektledare it-spåret i Eksjö.

Svårt att gå färdigt skolan

Många med just Aspergers Syndrom har svårt att fungera i skolmiljön som råder på gymnasiet och de flesta väljer då att hoppa av, vilket i sin tur leder till ofullständiga betyg. Eftersom allt fler arbetsgivare i dag kräver fullständiga gymnasiebetyg så är det nästan omöjligt för unga med Aspergers Syndrom att få ett jobb. Men med it-spåret kan de som går här få en andra chans.

– Jag kanske inte är så jättesocial av mig, det är ju ett symtom för just Aspergers Syndrom, säger Linn Persson som är student på it-spåret.

– Jag känner mig inte pressad här som jag gjorde när jag gick i grundskolan. Då var jag tvungen att umgås med folk hela tiden men här har ju alla samma symtom så vi förstår varandra,

Duktiga programmerare

Alla femton studenterna som går på it-spåret har ett stort dataintresse, och många har en stor kunskap inom programmering. Andreas Carlsson har jobbat som programmerare i över tio år och är föreläsare på både Högskolan i Jönköping och här på it-spåret.

– Vi har haft studenter som efter bara några månader kan mer än vad jag kan, säger han.

Hur känns det?

– Man får ju släppa på prestigen och bara erkänna för dem att tyvärr hänger jag inte med i ert resonemang. Men det är roligt, säger Andreas Carlson med ett leende på läpparna.

Vill få ett jobb

Tommy Hall, som har varit arbetslös sedan ha lämnade gymnasiet för sju år sedan är tacksam över att han har fått komma till it-spåret eftersom han inte blev tagen på allvar när han gick i grundskolan eller på gymnasiet.

– Man får ju stöd här. Det har jag aldrig fått tidigare. Då tyckte lärarna att jag var dum i huvudet, säger Tommy Hall.

Hur känns det att bli tagen på allvar nu?

– Det känns väldigt annorlunda faktiskt men skönt.

Tommy har gått på it-spåret i över ett år nu och är övertygad om att han kommer att få ett jobb när han är färdig.

– Nu är chansen stor att jag får ett jobb som jag verkligen gillar eftersom jag nu kommer få ett papper på att jag kan det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.