Mazid Khan Pathan uppmanades att raka sig för att få jobba. Foto: Hanna Nilsson

Uppmanades raka av sig skägget för att få jobba

Uppdaterad
Publicerad

Mazid Khan Pathan som fick provanställning på Burger King i Kalmar blev ombedd att raka av sig skägget innan han kom till jobbet.

Mazid Khan Pathan känner sig kränkt eftersom det strider mot hans religiösa tro att raka av sig skägget, och han har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Kvällen innan han skulle börja sin provanställning fick han ett sms där det stod:

Hej! Kan du komma halv nio i morgon? =) Och glöm inte att raka dig!

– Jag känner mig diskriminerad, mitt skägg är viktigt för mig eftersom jag är muslim. Om jag rakade av mig det skulle jag inte kunna identifiera mig som muslim, säger han.

”Det är inte ok”

– Jag har inte anmält detta för att få rätt, det är inte så viktigt hur det går, utan det är för att visa att det inte är okej, säger Mazid Khan Pathan.

Mazid Khan Pathan fick dessutom jobba färre timmar än vad som stod i kontraktet och blev flera gånger under sin provanställning uppmanad att raka av sig sitt skägg – trots att han inte skulle hantera livsmedel, utan arbeta som lokalvårdare.

Provanställningen upphörde

När en månad återstod på hans provanställning blev han plötsligt uppsagd, utan förklaring.

Antidiskrimineringsbyrån Sydost anser att hamburgerjätten strider mot diskrimineringslagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.