Foto: SVT/arkiv

Flyktingar får tak över huvudet i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Vädret och bristen på tak över huvudet i Malmö ledde till att ett 80-tal asylsökande under natten till söndag kom till Kronoberg.

Det var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som under lördagen skickade en hemställan till Länsstyrelsen i Kronoberg om att hjälpa Migrationsverket.

”Ett par nätter”

Och sent på lördagskvällen anlände de första till idrottshallen Hammarhallen i Ljungby.

– I första hand handlar det om ett par nätter och vi jobbar för att hitta lösningar för de föreningar som har planerat verksamhet i hallen just i dag, säger Carina Karlund som är informationschef på Ljungby kommun.

I Hammarhallen fick 49 asylsökande en sovplats, mat och duschmöjligheter.

Även Markaryds kommun kunde med kort varsel hitta boende.

Inga sängar än

– Vi har en skola som står tom som heter Hagaskolan där 37 personer bor just nu. Vi hade inte fått fram sängar som vi hade trott, men vi har madrasser, mat och personal på plats, säger Bengt-Göran Söderlind som är kommunchef i Markaryd till SVT Nyheter Småland.

Hagaskolan är ett av de evakueringsboenden som Markaryds kommun redan hade rapporterat till Länsstyrelsen.

– Vi bara skyndade på processen lite, säger Bengt-Göran Söderlind.

Efter branden i Kånnaskolan har Ljungby kommun planerat att öppna evakueringsboende i gamla gjuteriet. Men det är ännu inte färdigt att flytta in i.

– Nu eftersom situationen nu blev så akut så ska vi se om vi kan ta den i bruk lite snabbare än vi hade tänkt men just nu är de lokalerna inte klara, säger Carina Karlund till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.