Vanligast att avsluta sitt liv i hemmet i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Även om vi alla har en sak gemensamt – det faktum att vi alla ska dö – ser våra valmöjligheter vår sista tid i livet olika ut beroende på var i landet vi vårdas.

Att det är så, vet man på det nationella palliativregistret som finns i Kalmar. Där har man under många års tid arbetat både med utbildning av vårdpersonal i Sverige, men också fört statistik över hur den sista tiden i livet ser ut på olika håll i landet. Det finns stora skillnader, bland annat i hur många som ges möjlighet att få avsluta sina liv i sina egna hem.

Störst andel i Kalmar län

Nya siffror från registret visar att det är störst andel i Kalmar län som avslutar sina liv i hemmet.

13,1 procent av de som dog i Kalmar län förra året kunde göra det i sina egna hem, i Kronobergs län var motsvarande siffra 10,8 procent, enligt siffror från Svenska palliativregistret.

Lägsta siffran i landet noterades i Norrbotten där knappt 1,9 procent av dem som dog förra året kunde göra det i sina egna hem.

Enligt Greger Fransson som är ledare för Svenska palliativregistret och överläkare på den palliativa enheten i Kalmar, är möjligheten att kunna välja att vårdas i hemmet något som är viktigt. Det är också ett av de områden som palliativregistret mäter.

– Vi måste kunna erbjuda en valfrihet, säger han.

Palliativ vård ett lotteri

Men när det handlar om hur det ser ut i dag, pratar han i termer om lotteri.

– För det beror på vem du möter i vården, om den personen tagit till sig av de senaste kunskaperna som rör den palliativa vården, säger Greger Fransson.

Han håller fram Kalmar län som ett gott exempel på där vårdpersonal utbildats i palliativ vård sedan flera år tillbaka.

Har du egna erfarenheter, av anhörigas vård i livet slutskede?

Hör av dig till mig: karin.ahlgren@svt.se

Fakta

Svenska palliativregistret är ett nationellt kvalitetsregister där vårdgivare registrerar hur vården av en person i livets slutskede varit. Palliatviregistret utbildar personal i hela landet i hur man vårdar människor vid livets slut.

Mer information finns på http://palliativ.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.