Foto: SVT

Var femte lärare är obehörig

Uppdaterad
Publicerad

Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan har ökat med drygt nio procentenheter sedan i februari. Trots det är fortfarande mer än var femte lärare obehörig. Det visar Skolverkets nya statistik som presenterades idag.

Kalmar- och Kronobergs län följer i stort sett rikssnittet när det gäller lärare med lärarlegitimation, i snitt är det 74 procent av lärarkåren som är behöriga i grundskolan.

I Kronoberg är det främst i ämnena svenska som andraspråk samt slöjd, franska och spanska som sticker ut där varannan lärare saknar behörighet. Flest antal legitimerade lärare finns det i biologi där åtta av tio lärare är behöriga.

För Kalmar län är det även där svenska som andra språk där bristen på behöriga lärare är som störst. Där är endast varannan behörig. Likadant ser det ut i ämnet teknik. Flest antal behöriga lärare finns det i ämnet matematik.

Gymnasieskolan

När det gäller gymnasieskolorna i de bägge länen så ligger Kalmar län lite bättre till med 76 procent  behöriga lärare mot Kronobergs 71 procent. Även på gymnasieskolorna är det ämnet svenska som andraspråk där andelen behöringa lärare är lägst.  I Kronobergs län handlar det om sex procent behöriga lärare. I Kalmar är det något bättre med 19 procent. Det här visar statistik från Skolverket som presenterades i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.