Västervik är årets landsbygdskommun

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun har utsetts till årets landsbygdskommun av organisationen ”Hela Sverige ska leva”.

Ett långsiktigt arbete har idag gett frukt. Västerviks kommun har jobbat aktivt medlandsbygdsfrågor sen 2011, då man valde att anställa landsbygdsutvecklaren Lotti Jilsmo.

Redan då var ett uttalat mål att få utmärkelsen 2015, något som nu slog in.

– Jag är enormt glad över den här utmärkelsen! Detta är en riktig lagseger. Det blev möjligt eftersom det finns kollegor och chefer i kommunen som ser till att saker kan hända, säger Lotti Jilsmo.

– Detta var ju väldigt vältajmat. Och vi är förstås väldigt glada, säger Fredrik Blom som är informatör på Västerviks kommun till SVT.

Fredrik Blom vill också understryka att detta inte bara är ett pris till dem som arbetar på kommunen.

– Det är viktigt att alla föreningar och företag som varit med och lyft landsbygdsfrågorna i kommunen känner att detta också är deras pris.

Hur kan ni dra nytta av detta nu?

– Det är ett bra sätt att marknadsföra kommunen framöver, säger Fredrik Blom.

Så lyder motoveringen

”Västerviks kommun har nått viktiga mål genom att etablera hela åtta servicepunkter. Kommunen håller regelbundna dialoger med kommuninvånarna och alla orter får stöd till en samlingslokal, vilket stärker den lokala demokratin. Västerviks kommun arbetar målmedvetet och framtidsinriktat för en balans i hela kommunen.”

Källa: Hela Sverige ska leva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.