Västerviksduon har tagit världen med storm

Uppdaterad
Publicerad

De är superduon från Västervik som just nu gör megasuccé världen över. Claes Remmered Persson och Otto Pettersson bildar tillsammans Vigiland.

SVT Nyheter Småland träffar killarna i Vigiland i en källarlokal i centrala Västervik där de skapar sin musik. Och sitt sound beskriver de ungefär så här:

– Gungigt, melodiskt. Som Melbourne Bounce fast vi har något eget ”Vigilandish” över musiken.

Videoinspelning

Totalt är nu Vigiland uppe i otroliga hundra miljoner lyssningar på Spotify med sina låtar. De är nyligen hemkomna från Los Angeles och en videoinspelning till sommarhiten Shots and squats. 

– Vi spelade in i ett boxningsgym i ett skumt område. Det krävdes vakter för att vi skulle vara säkra. Det var kul men också en svår inspelning eftersom alla andra var skådespelare och det var första gången för oss, säger Claes Remmered Persson.

Ingen av killarna har tidigare varit i USA men båda har drömt att åka till just Los Angeles. Men det blev ingen tid över för något annat än själva inspelningen.

– Vi var typ jetlaggade hela tiden också, säger Otto Petterson.

Trodde inte riktigt på det

Det hela började med att ett kompisgäng samlades i en studio, lekte runt lite och testade lite låtidéer. Deras första singel, Bouncer, fick på kort tid tusentals lyssningar och radion har spelade låten ett antal gånger.

– Vi var inspirerade av Swedish house maffia och Avicii och ville bli som dem, men vi trodde inte riktigt på det, säger Claes Remmered Persson.

Genombrottet kom med låten Ufo. Till den gjordes ocskå en video som snabbt spred sig över världen.

– Den förändrade allt och gjorde att vi kan leva på musiken, säger Otto Petterson.

Vigilands musikstil hör hemma i Melbourne Bounce facket, som är en något rappare och vassare variant av housemusiken.

Nu i sommar blev Vigilands Shots & squats den tredje mest spelade låten på Spotify i Sverige, efter Zara Larsson och Avicii.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.