Växjö är årets nybyggarkommun

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har utsetts till årets nybyggarkommun av stiftelsen Internationella Företagarförening i Sverige, IFS. Kommunen utmärker sig i sina satsningar för företagare med utländsk bakgrund, enligt IFS.

Det handlar bland annat om ett projekt för att få nysvenska företag att växa, samt en metod för att kunna bevilja fler mikrolån till invandrarföretagare.

– Växjö kommun utmärker sig i mängden och ligger i framkant när det gäller riktade satsningar, vi hoppas att fler kommuner följer deras exempel, säger Maroun Aoun, vd för IFS i ett pressmeddelande.

Prisutdelning i Almedalen

Priset delades ut i Almedalen där bland annat kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) var på plats för att ta emot det.

– Det här är ännu en fjäder i hatten för vårt näringslivskontor och för hur bra de bemöter människor, säger han. Vi har en bra infrastruktur för att starta företag och ett speciellt program för att hjälpa nyanlända att göra det.

– Mitt bästa exempel är Rottne förskola. Det är en massa problem med att starta förskola i dag, men här kommer en familj från Irak och bygger egenhändigt lokalen och öppnar en förskola. De har fått väldigt bra stöd från kommunen.

”Kan bli bättre på precis allting”

Vad kan ni göra bättre på det här området?

– Vi kan bli bättre på precis allting. Se till att människor får ett bra kontaktnät, till exempel.

Är något på gång?

– Vi får först utvärdera motiveringen som följde med det här priset och se hur vi kan gå vidare, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.