Växjös första asylboende öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Flera tillfälliga asylboenden är på gång att öppna i Småland och under måndagen öppnade det första i Växjö.

Många asylsökanden kommer just nu till Sverige och det finns ett stort behov av boendeplatser. Det råder samtidigt stor brist på lägenheter till de asylsökande och därför upphandlar migrationsverket nu andra boenden.

Idag öppnade det första tillfälliga asylboende i Kalmar och Kronobergs län på Butapalats Hotell i Växjö.

Asylboende i Växjö

– Vi föredrar att familjer ska kunna bo i lägenheter, men med bakgrund av den inströmning vi har just nu så är vi nödsakade att upphandla den här typen av tjänster, säger Jan Ekdahl, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Kronoberg.

Totalt har Migrationsverket gjort upphandlingar med kort varsel på sju orter i Kalmar och Kronobergs län. Växjö är det enda boendet som har öppnat, men det har också gjorts avtal med Lessebo, Mörbylånga, Torsås, Ljungby, Emmaboda och Borgholm. Totalt rör det sig om 930 platser. Det är dock inte helt klart att alla boendena kommer att öppna, eftersom de först måste uppfylla kraven vid en besiktning.

Totalt har Migrationsverket hittat 7000 tillfälliga platser runt om i landet. Processen med att hitta korttidsboenden till de asylsökandena går ovanligt fort och det gör att Migrationsverket inte hinner informera på samma sätt som de brukar.

– Normalt sett brukar vi ha en kontakt med kringboende och ideella föreningar. Det har vi ännu inte hunnit med i Växjö. Vi får komma igen med det, säger Jan Ekdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboende i Växjö

Mer i ämnet