Vetlanda guldfavorit på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger förut har ett lag försvarat SM-guldet i speedway på 2000-talet. 2015 hoppas Fredrik Staaf att hans favorittippade Vetlanda ska klara det.

På tisdagen var det dags för den årliga upptaktsträffen inför elitserien i speedway, som för tredje året i rad hölls på Friends Arena. 2015 blir speciellt då det bara är sju lag i elitserien, varav fyra går till SM-semifinal och inget åker ur.

Tre av elitserielagens lagledare svarade ”Vetlanda” på frågan: Vilket lag tar SM-guld om inte ni själva vinner? Fyra inräknat Piraternas Stefan Andersson Skill, som länge höll fast vid sitt eget lag som tog guld både 2011 och 2013, tills han sade att ”Vetlanda är favorit”.

Favoritstämpeln är allt annat än ovan för Vetlanda, med fem SM-guld på 2000-talet — 2004, 2006, 2010, 2012 och senast i fjol. Fredrik Staaf har även i år tillgång till fem stjärnor som var viktiga i fjol: Tai Woffinden, Emil Sajfutdinov, Jaroslaw Hampel, Bartosz Zmarzlik och Thomas H Jonasson.

Snittproblem

Snittregeln gör dock att Vetlanda inte kan mönstra bästa laguppställning.

– Vi har absolut inte riktigt samma lagkombination som förra året. Men ändå ett riktigt bra lag. Men att vi skulle sticka ut så extremt som vi gjorde förra året, det tror jag inte vi gör, sade Fredrik Staaf och syftade på tio av 14 segrar i grundserien och tre av fyra i SM-slutspelet, säger lagledaren Fredrik Staaf.

Tror på Indianerna

Rospiggarna (2001 och 2002) och Lejonen (2008 och 2009) är de två lag som klarat av att försvara ett SM-guld under 2000-talet.

Vad talar för att Vetlanda gör det?

– VI har tänkt när vi byggt laget att vi inte får stå där och åka dit på en smäll för att vi har skador på några stjärnor. Det måste finnas ett par, tre bra kombinationer, sade Fredrik Staaf som själv tippade Indianerna som svenska mästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.