Lisa Stark. Foto: SVT Småland

”Vi får bara en chans att vårda en människa i livets slut”

Uppdaterad
Publicerad

I hemsjukvården i Mönsterås jobbar Lisa Stark. Hon är sjuksköterska och specialiserad på palliativ vård, alltså vård i livets slutskede.

Hon visar runt i rummet där hon har en del av den utrustning hon behöver för sitt jobb. I ett av skåpen ligger en röd välfylld väska. Den innehåller sådana mediciner som en människa som är i slutet av sitt liv kan behöva.

– Det kan ju vara så att man kan ha svårt att svälja, då kan vi ge medicin med hjälp av en spruta, säger hon.

Intill skrivbordet står en portabel droppställning som kan användas för hemmabruk. Den är vinröd och går att fälla ihop så den inte tar så stor plats.

Undersköterskorna har utbildats

Men vården av människor som befinner sig i livets slutskede handlar inte alls bara om utrustning. Det handlar också om utbildning av personalen, och om samarbete mellan personalgrupperna.

I Mönsterås har sjuksköterskorna utbildat undersköterskorna i palliativ vård där man tar över varandras arbetsuppgifter i det läge någon patient behöver en snabb insats.

– Vi får bara en chans att vårda en människa i livets slut och man vill ju så gärna att det ska bli jättebra, säger Lisa Stark.

Flest vill dö i hemmet

Hon har jobbat med palliativ vård under flera år och hennes känsla är att de allra flesta vill kunna få avsluta sina liv i hemmet.

– När vi kan ordna med en trygg miljö, med tillgång till mediciner och hembesök så vill de flesta kunna få avsluta sina liv i hemmet istället för på någon institution, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.