Ett 50-tal personer blev vittnen till misshandeln.

19 åtalas för mc-misshandel

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj stormades Svineri MC:s klubblokaler i Kalmar mitt under en fest. I dag åtalades 19 personer med anknytning till kriminella mc-gäng.

18 män åtalades i dag misstänkta för grov misshandel, grovt rån och grov skadegörelse, ytterligare en för medhjälp till samma brott. De är mellan 20 och 60 år och har kopplingar till ett kriminellt mc-gäng. En av de åtalade ställs dessutom inför rätta för vapenbrott.

Det var den 5 maj som ett tjugotal maskerade män rusade in på mc-klubben Svineri MC i Smedby utanför Kalmar och misshandlade människor med kofot, påkar och liknande tillhyggen. I lokalen hölls klubbfest med både vuxna och barn.

Mc-bråk i Kalmar

Grovt våld

Gärningsmännen visade en synnerlig råhet, skriver kammaråklagare Åsa Adolfsson i stämningsansökan. Detta eftersom de helt chockartat överföll en fest av familjekaraktär med ett 40-tal deltagare, med många kvinnor och barn.

Våldet var också väldigt grovt. Åtta personer skadades vid överfallet, varav två allvarligt. För en av de drabbade var skadorna livshotande.

Planerad attack

Dessutom var attacken enligt åtalet planerad och samordnad. Gärningsmännen hade vapen såsom kofot, batong och basebollträn, flera av dem var maskerade.

Männen var utrustade med vägbeskrivningar till platsen, och under anfallet använde de inte mobiltelefon, vilket åklagaren anser tyder på att de hade planerat attentatet gemensamt och ”i samråd”.

Tog med sig jackor och västar

Gärningsmännen gick även lös på själva klubblokalen och förstörde egendom till ett värde på cirka 50 000 kronor. De tog dessutom västar och jackor från personer på festen.

Teorierna om orsaken till överfallet har varit flera. Bland annat att gäringsmännen – som antas höra till mc-klubben Hells Angels – ville sätta stopp för en planerad mc-träff i Kalmar.

”Unik händelse”

Smålandsnytt har tidigare intervjuat Lasse Wierup, författare till boken Svensk maffia, om händelsen.

– Uppgörelser är inte ovanligt – det har funnits sedan slutet av 80-talet. Men att en icke kriminell mc-klubb drabbas på det här viset, att medlemmar misshandlas framför sambor, fruar och barn, är något helt unikt, sade Lasse Wierup.

Rättegången är planerad att vara i minst sex veckor och kommer av säkerhetsskäl att hållas i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt i oktober.

14.30 håller polisen presskonferens med anledning av åtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-bråk i Kalmar

Mer i ämnet