Foto: TT

200 nya förskollärare behövs i Växjö

Publicerad

Bristen på förskolepersonal är stor. Bara i Växjö måste närmare 200 personer anställas de kommande åren.

Bara inför i höst behöver kommunen anställa 30 förskollärare och barnskötare.

– Min erfarenhet är att problemet är större ju längre från Växjö tätort man kommer, många vill inte pendla. Vi är bekymrade, det är en mycket stor utmaning att få tag i kompetent personal. Och det är likadant på skolsidan, säger Anders Tjäder, områdeschef på utbildningsförvaltningen till Smålandsposten.

Befolkningsökningen märks i Växjö. Flera nya förskolor har öppnat eller är på väg att öppna de kommande åren. Nyligen öppnade Vikaholms förskola med 160 platser. Hösten 2017 öppnar en ny skola i Bredvik med plats för 200 förskolebarn, för att ta några exempel.

Många går i pension

Enligt kommunen behöver omkring 100 personer nyanställas fram till år 2019. Samtidigt som cirka 90 personer som i dag arbetar i förskolan fyller 65 år de närmsta åren.

För att klara kommande höst behövs även timvikarier.

– De med utbildning blir snabbt uppslukade för längre vikariat. Vi har även outbildad personal på längre vikariat. Det är inte bra, många är duktiga men utbildning och kvalitet är viktigt, säger Åsa Johansson, avdelningschef på Växjö kommun till tidningen.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) tros omkring 30 000 förskollärare behöva nyanställas i hela landet fram till 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.