Praktikanten misstänks ha fotograferat barnen

Misstänkt pedofil kan ha spridit bilder på övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen har den misstänkte Högsby-pedofilen dokumenterat flera övergrepp, och risken finns att bilderna har spridits.

I samband med husrannsakningar i 21-åringens bostad beslagtog polisen bland annat hans mobiltelefon och dator. Efter att tekniker gått igenom mobilen och datorn hittades en hel del material som polisen de senaste veckorna haft hjälp av rikskriminalens IT-brottssektion med att granska.

– 21-åringen har dokumenterat flera övergrepp. Det här är förstås förfärligt, både för barnen och föräldrarna, säger åklagare Linda Caneus i ett pressmeddelande.

Sexövergrepp på förskola

Finns risk att bilder spridits

– Det finns risk att de bilder han tagit på barnen kan ha spridits. Den frågan är vad vi jobbar med att utreda just nu, säger Lina Isaksson Funke, som är informationsansvarig vid polismyndigheten i Kalmar län.

– I nuläget vet vi inte om han spridit bilderna, eller om han gjort det – vilken omfattning det handlar om. Eller vilka barn det handlar om, säger hon.

I nuläget är den 21-årige förskolepraktikanten misstänkt för att ha begått sexuella övergrepp mot sammanlagt 17 barn, varar 15 på den förskola han praktiserat på.

Husrannsakningar

Polisens utredare har under de senaste dagarna prioriterat att träffa barnens föräldrar.

– Vi har pratat med var och en av dem för att de ska få veta vad som har hänt.  Vad vi misstänker att deras barn har blivit utsatta för. Det här är inget man ska behöva höra från någon annan än oss först, säger Lina Isaksson Funke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet