Foto: Jessica Gow/TT och Lokal_Profil /CC BY-SA

26 anställda varslas från äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet Parkgården i Kalmar har i dag varslat samtliga anställda om uppsägning, efter att kommunen gjort en kovändning i frågan.

Först var tanken att Kalmar kommun skulle ta över verksamheten efter årsskiftet på äldreboendet Parkgården i Kalmar. Men bara några dagar senare kom beskedet att verksamheten i stället ska upphandlas till dess. Därför kände sig Parkgårdens VD, Magnus Johnsson, tvungen att varsla de 26 anställda.

– Ena dagen säger kommunen att de ska ta över verksamheten, fem dagar senare säger de att den ska på upphandling. Om det skulle bli en upphandling skulle den ha genomförts för länge sen, och man bör som anställd kunna bestämma själv om man vill följa med i upphandlingen, säger Magnus Johnsson.

– Det är väldigt tråkigt att det har blivit så, men jag rår inte över det. Ena dagen säger våra upphandlare att det inte går att genomföra en snabb upphandling, andra dagen får jag nya besked, säger Steve Sjögren (S), ordförande i omsorgsnämnden i Kalmar.

”De kan känna sig lugna”

Äldreboendet Parkgården i Kalmar har 18 boende och 26 anställda. Men enligt Steve Sjögren behöver inte de anställda vara oroliga.

– De kan känna sig lugna för det blir en så kallad verksamhetsövergång, så de erbjuds att jobba hos den som tar över, säger han.

Steve Sjögren garanterar att verksamheten kommer fortsätta även efter årsskiftet.

– Vi ville från början genomföra en upphandling eftersom det är bäst för alla parter, till skillnad från om kommunen hade tagit över under en kort period för att sedan överlämna till en annan aktör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.