Kvinnan fick vänta i flera timmar på länssjukhuset i Kalmar

29-åring avled efter långsam behandling

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vårdpersonalen på länssjukhuset i Kalmar visste att en kvinna tagit en överdos så tog det 12 timmar innan behandling sattes in.

Den 29-åriga kvinnan hade under en längre tid vårdats inom psykiatrin. På sommaren 2011 fick hon möjlighet att gå ut med personal från psykiatrin i Kalmar. Hon berättade då flera gånger att hon planerade att ta sitt liv.

Trots det gjordes bedömningen att hon så småningom kunde gå ut på egen hand. Redan vid den första fria utgången avvek kvinnan till en annan ort. På natten blandade hon stora mängder receptbelagd medicin med alkohol.

Kvinnan återvände

Morgonen därpå återvände kvinnan till länssjukhuset i Kalmar tillsammans med en anhörig. Kvinnan berättade då att hon tagit en stor mängd tabletter blandat med alkohol. Ansvarig sjuksköterska försökte då flera gånger nå primärjouren men utan resultat.

Först klockan 13:00 fick man tag på primärjouren, och sen tog det flera timmar innan prover kunde tas.

”Det är oacceptabelt”

Kvinnan fördes till slut till intensivvårdsavdelningen och sen vidare till Sahlgrenska i Göteborg där hon avled två dagar senare. Enligt Socialstyrelsen finns en rad brister i omhändertagandet av patienten.

-Det är oacceptabelt att det gick över 12 timmar innan man satte in behandling från det att vårdpersonalen fick veta att kvinnan hade intagit stora mängder läkemedel. Här riktar vi kritik mot samtliga inblandade verksamheter. Det är också allvarligt att jourläkaren inte gick att nå via telefon eller personsökare, säger Lennart Pettersson, som är sektionschef vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.

Senast den 31 januari ska landstinget i Kalmar redovisa vilka åtgärder man har vidtagit efter händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.