40 mil till fots för flyktingars situation

Uppdaterad
Publicerad

De vandrar för att sätta fokus på flyktingars och papperslösas situation. De började den 8 juni och på tisdagen kom de fram till Oskarshamns kommun.

Det startade sin vandring i Malmö och nu är de på väg till Gotland och Almedalen. En del går hela sträckan på runt 40 mil medan andra vandrar kortare sträckor. Under tisdagen träffade Smålandsnytt dem på en liten grusväg ett par mil från Oskarshamn.

Många av dem som vandrar är asylsökanden som väntar på ett besked från Migrationsdomstolen. Tanken med den här fotvandringen är att informera om hur det är att leva som asylsökande i Sverige idag.

Abbas Ahmadi från Ensamkommandes förbund i Malmö är en av dem som har varit med och planerat vandringen.

– Vi gör det här för det finns många människor som inte vet någonting om flyktingar, säger han.

Vandringen väcker känslor

Maria Svensson har varit med och vandrat och hon tycker att det här är viktigt.

– Jag tror att det finns många tankar och känslor som har väckts längs vägen. Vad vi alla i samhället har för ansvar och vad vi har för möjlighet att påverka, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.