450 poliser bevakar nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

En ökad hotbild gör nu att betydligt fler poliser än förra året kommer att bevaka Svenskarnas partis demonstration i Jönköping 1 maj. 450 poliser plus hästar från polisrytteriet i Malmö kommer att finnas på plats.

Av de 450 poliserna är 25 procent poliser från Jönköping. Resterande än inkallade från andra polisenheter. De har alla fått specialutbildning om hatbrott. Det innebär bland annat att de ska kunna tyda alla de nazistiska och rasistiska symboler som kan förekomma i samband med demonstrationen.

– Alla poliser i kommenderingen är beordrade att hålla uppsikt över och ingripa eller dokumentera om det förekommer hets mot folkgrupp i form av förbjudna symboler eller annat, sa insatschefen Stefan Hector vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

– Det är en massa människor som vill uttrycka sina åsikter och vi gör inga värderingar av vilka åsikter som förs fram. Vi ska se till att alla kan föra fram sina budskap.

Får använda våld

Stefan Hector tror att det som utspelar sig i Jönköping under 1 maj kommer att spegla valrörelsen längre fram.

– Eftersom Svenskarnas parti har för avsikt att delta i valrörelsen så kommer det att påverka vad som händer, säger han.

Han understryker att polisen har rätt att använda våld om det skulle behövas:

– Vi är inte naiva. Vi vet att spänningarna har ökat mellan vit maktgrupperna och den så kallade autonoma vänstern. Det visar inte minst oroligheterna i Kärrtorp och Malmö. De  olika grupperna kommer att ha betydligt fler tillresta i år än förra året. Polisen har rättighet och skyldighet att använda våld om det krävs, säger han.

Stoppa bilar

– Men vi kommer att jobba förebyggande i stor utsträckning. Vi har möjlighet att stoppa bilar om vi misstänker att de som färdas där är utrustade med, kniv, påkar eller andra tillhyggen, säger Stefan Hector.

Han vill inte säga hur mycket polisinsatsen i Jönköping under första maj kostar – men det handlar om åtskilliga miljoner.

Fler celler

Polisen i Jönköping har också utökat kapaciteten för frihetberövande. Det innebär bland annat att platser lånats av häktet och rättscentrum för att kunna ta hand om dem som eventuellt grips och frihetsberövas.

De poliser i Jönköpings län som inte arbetar med bevakningen av Svenskarnas partis demonstration kommer att bevaka övriga demonstrationer som pågår runt om i länet denna dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet