Flera bedrägerier i bluffjobb-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra poliser jobbar nu heltid med att utreda härvan med bluffjobben i Växjö. Och listan över bedrägerier som utförts i bolagets namn blir längre och längre – allt från hotellövernattningar till inköp av verktyg.

Samtidigt har 58 polisanmälningar hittills kommit in från människor som lurats på sina anställningar.

– Hur lång tid utredningen kommer ta är omöjligt att veta, säger Robert Loeffel, kommunikationschef på polisen Kronoberg. I dagarna skickar vi ut ett brev till alla målsägande för att komma i kontakt med dem för den framtida utredningen.

Jobbluffen i Växjö

Fått löfte

Det var den 5 januari som 130 förväntansfulla samlades utanför företaget Alwex grindar i Växjö. De hade fått löfte om jobb – en del hade till och med skrivit på anställningskontrakt. Men när de kom dit fanns ingen arbetsgivare där. Mannen och kvinnan som företrädda företaget JUSAB var försvunna och jobben var som bortblåsta.

Men i fredags greps både mannen och kvinnan av polisen och förhördes.

– Det gick överstyr, sa mannen, som från början hade tänkt sig ett litet bemanningsbolag med 4-5 anställda.

Oredligt förfarande

Paret är nu misstänkta för oredligt förfarande, ett brott som i värsta fall kan ge två års fängelse.

Kvinnan nekar till brott. Hon hävdar i stället att hon själv har blivit lurad av mannen.

Många är irriterade och arga mot det som 43-åringen gjort. Finns det någon hotbild mot honom?

Robert Loeffel:

-Inom polisen uttalar vi oss aldrig om vi hjälper någon målsägande eller misstänkt med något skyddsarbete. Så i den delen kan jag inte svara på din fråga.

Stora skulder

Både mannen och kvinnan har stora skulder hos kronofogden. Mannen är dömd tidigare, bland annatt för grov rattfylleri och olovlig körning. Han har vräkts ett par gånger från olika bostäder för att han inte betalt hyra.

Allt detta går att få fram genom offentliga uppgifter.

En enkel koll hos Bolagsverket visar också att företaget JUSAB inte existrerar och att mannen inte hade nån rätt att företräda det bolaget – inte nåt annat bolag heller.

Ändå ringde inga varningsklockor – varken hos företag, fackliga organisationer, arbetssökande eller ens hos Växjö kommun som skickade arbetslösa dit.

Nu är det polisens sak att reda ut härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jobbluffen i Växjö

Mer i ämnet