Åkesson (C) ställer frågor om kraftledning

Publicerad

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) ställde på fredagen frågor till energiministern om den planerade kraftledningen som planeras genom Småland.

I sin interpellation skriver Anders Åkesson att det enda som känns rimligt är att den planerade kraftledningen inte blir luftburen, utan grävs ner. För att på så sätt minimera intrånget av mark där ledningen dras fram. I nuläget handlar det om 800 markägare som kan komma att beröras av den planerade kraftledningen.

I sitt svar till Anders Åkesson skriver energiministern att i de fall som det är tekniskt möjligt och lämpligt samt ekonomiskt försvarbart så bör nedgrävning förordas. Men tillägger också att vid själva beslutet så  kommer samhällsnyttan som ledningen förväntas medföra att ställas mot de intrång och påverkan som ledningen orsakar.

– Utbyggnaden av stamnätet är en viktig fråga som jag följer noga eftersom den berör medborgarna mycket konkret, särskilt om ledningar byggs på eller nära deras fastigheter, säger Ibrahim Baylan i sitt svar till Anders Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.