Äldre köar för eldriven cykeltur

Uppdaterad
Publicerad

I höstas fick personalen på äldreboendet Östregården i Växjö idén att skaffa en eldriven parcykel till de boende. De fick bidrag från en stiftelese och hu har cykeln har blivit så populär att det är kö för att ta en tur.

Solen står högt på den klarblåa himmeln utanför Östregårdens äldreboende i Växjö. Ute på gården har ett tiotal boende samlats för att få sig en tur med den nyinköpta eldrivna parcykeln.

– Det är helt underbart att få åka med på en tur! Det fläktar så skönt kring öronen när det är varmt, säger Åsa Bern-Kjellstadli, boende på Östregården.

Det är undersköterskan Maria Ericsson som tillsammans med trygghetsrådet kom på idén att söka bidrag i fonder för att finansiera ett cykelköp.

50 cyklar till äldreboenden

Kamprads stiftelse nappade på förslaget och beslutade sig för att köpa in 50 eldrivna parcyklar till äldreboenden i Smålands alla kommuner.

På Östregårdens äldreboende har cykeln gjort succé, den används varje dag så länge vädret tillåter.

– Den har blivit så otroligt populär, det är kö varje dag och vi funderar på att upprätta ett bokningssystem, säger Maria Ericsson, undersköterska på Östregården.

”Skönt att få röra på benen”

Cykeln har plats för två personer och det är alltid en i personalen som följer med. Det gäller att trampa på så gott det går, men i de brantaste backarna kan en elmotor kopplas in och användas.

– Jag är rullstolsburen och det är så skönt att få röra lite på benen, säger Inger Åberg som bor på Östregården.

– Vi märker att investeringen har skapat en sådan glädje. Cykling ger motion och så kan de boende upptäcka andra vyer utanför Östregårdens äldreboende, säger undersköterskan Maria Ericsson.

Hoppas på fler cyklar

Nu hoppas personalen på Östregården att fler kommuner i landet tar steget och köper in cyklar till sina äldreboenden.

– Förhoppningsvis finns det en cykel på varje äldreboende i Sverige i framtiden. Behovet av att röra på sig och komma ut i det fria är minst lika viktigt när vi bli äldre, säger Maria Ericsson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.