Alexandra Engen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Alexandra Engen utbränd – tar timeout

Uppdaterad
Publicerad

Proffscyklisten Alexandra Engen från Bankeryd avbryter tävlingssäsongen med omedelbar verkan efter att ha drabbats av utbrändhet.

– Jag behöver sätta min hälsa i första rummet, säger den regerande sprintvärldsmästaren Alexandra Engen, som är uppväxt i Bankeryd i Jönköpings kommun.

Beslutet fattades efter SM-tävlingarna i Jönköping för drygt en vecka sedan. Engen var stor favorit till guldet både i crosscountry och sprint men fick ge sig mot unga talangen Jenny Rissveds.

Alexandra Engen

”Känt mig sämre och sämre”

– Jag har känt mig lite sämre och sämre ju längre säsongen har gått. SM var inte roligt och nu har jag bestämt mig för att jag måste bli frisk på riktigt, säger Alexandra Engen till TT.

Besvären började redan under fjolåret. Engen, som blev sexa vid OS i London för två år sedan och är dubbel världsmästare i sprint, kände sig utbränd efter en tid av hård belastning både på cykeln och vid sidan av idrotten.

”En tuff vinter”

– Efter en tuff vinter började det kännas bättre. När det var dags för första tävlingen visste jag inte alls var jag stod men jag ville ge säsongen en chans.

Resultaten överraskade också Engen. 26-åringen från Jönköping vann den första världscupsprinten i Australien och kom tvåa i Albstadt. Dessutom tog hon en femte- och en sjundeplats i crosscountryns inledande världscuptävlingar.

– Det gick över förväntan, men det höga tempot visade sig ändå bli för mycket för mig, säger Alexandra Engen, som just nu ligger på femte plats på världsrankingen.

Missar VM i Hafjell

Hon kommer med största sannolikhet att missa resten av säsongen, och därmed VM i Hafjell i början av september.

– Skulle jag känna mig pigg kanske jag kör någon tävling i slutet av säsongen men det får i så fall bli en bonus. Nu vill jag bara bli frisk igen. Jag är en tävlingsmänniska men det får inte gå ut över hälsan.

TT: Ångrar du att du inte tog längre paus efter fjolåret?

– Nej, det kan man inte göra. Jag tog ett beslut baserat på den kunskap och känsla jag då hade. Jag har lärt mig en hel del och jobbat mycket med mig själv. Jag kanske behövde den här resan...

T: Vad har du gjort sedan du slutgiltigt bestämde dig för att ta timeout?

– Haft semester. Varit på Öland med goda vänner utan att ens ta med cykeln. Nu förstår jag vad semester innebär. Det här kanske kan ge lite nya perspektiv.

TT: Kan det vara så att tävlingskarriären är över?

– Nej, absolut inte. Jag ska bara bli riktigt frisk, sedan kommer jag tillbaka.

Alexandra Engen

Född: 5 januari 1988 i Sarpsborg, Norge.

Bor: Freiburg och Trånghalla, mellan Jönköping och Bankeryd.

Längd: 174 cm.

Vikt: 64 kg.

Klubb: Jönköpings CK.

Proffsteam: Ghost Factory.

Meriter i urval: OS-sexa 2012, sprintvärldsmästare 2012 och 2013, sex SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alexandra Engen

Mer i ämnet