Alf Svensson lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem år som EU-parlamentariker avlutar nu 75-årige kristdemokraten Alf Svensson sitt uppdrag i Bryssel.

Tempot i Bryssel har varit tuffare än vad Alf Svensson kunde ana. Efter fem år i EU-parlamentet har det blivit dags för 75-årige Alf Svensson (KD) att avsluta sitt uppdrag och flytta hem till Gränna och leva pensionärsliv.

Tänkte varva ner

När han kandiderade för fem år sedan hade han inte räknat med en plats. Han hade tänkt varva ner från politiken, men han fick ganska oväntat fler röster och gick om toppkandidaten Elin Bolin och blev den som fick en plats till Bryssel.

– Jag tänkte, hur ska jag klara det, hur ska jag orka med allt åkande, hur ska jag kunna sätta mig in i alla svåra ärenden och hur ska jag hitta medarbetare, minns Alf Svensson.

Högt tempo

Men det gick bra. Efter samråd med hustrun Sonja bar det av. Sonja följde med. Medarbetare hittade han snart också och i det lilla arbetsrummet trängs han nu med kollegorna Martin och Olof. Arbetstempot är högt, ofta med lunch på stående fot och med en arbetsdag som slutar först vid tio på kvällen.

– Tempot är mycket högre än vad jag trodde. Jag hade vana från riksdagen, men här gäller det att stå på, säger Alf Svensson.

Stora händelser

Under åren som Alf Svensson suttit i parlamentet har det varit stora historiska händelser. Eurokrisen, den arabiska våren och krisen i Ukraina är några exempel. Under perioden har extremhögerns framgångar också varit stora i Europa.

– Det är en otäck utveckling. Den måste vi ta itu med. Vi ska inte ha någon trasa med i en byk som handlar om främlingsfientlighet, menar Alf Svensson. 

Om knappt två månader är det val till EU-parlamentet, men opinionsmätningar visar på ett osäkert läge för kristdemokraterna och det är långtifrån säkert att partiet frå någon plats.

Optimist inför EU-valet

– Det vore ju förfärligt trist om kristdemokraterna från Sverige inte skulle få en plats här, där kristdemokraterna är stora, säger han.

Han är ändå optimist och hoppas kunna välkomna sin efterträdare Lars Adaktusson till Bryssel. Och sin tid som EU-parlamentariker minns han med glädje nu när han lämnar politiken.

– Nu är jag glad över att jag har fått vara här i fem år. Jag har varit i politiken i 50 år och att de sista fem blev här är jag väldigt tacksam för, avslutar Alf Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.