Foto: Lars Pehrson/TT

Älgar skjuts under parningen

Uppdaterad
Publicerad

Älgarna i södra Sverige jagas delvis under sin brunstperiod. Det visar en ny avhandling gjord vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Älgarnas parningstid överlappar älgjakten, vilket innebär att många älgtjurar skjuts innan de har hunnit para sig. Det har veterinären och doktoranden Jonas Malmsten kommit fram till i en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Detta skulle kunna påverka reproduktionen och om inte annat är det en etisk fråga. Ska vi låta älgarna vara ifred under parningstiden? säger Jonas Malmsten.

Älgdöd

I södra Sverige startar älgjakten andra måndagen i oktober, då man tidigare har trott att brunsten är över. Nu menar Jonas Malmsten att brunsten ofta inte är slut förrän i november.

Älgtjurar skjuts innan parning

Ofta är det de stora älgtjurarna som skjuts och gör man det innan de hunnit para sig kan det få konsekvenser för reproduktionen. Om stora tjurar para sig med stora kvigor får man stora kalvar.

– Dels så utarmar man kanske den goda spermakvaliteten och dels kan kvigorna tvingas hoppa över en brunst om det inte finns tjurar till dem, säger Jonas Malmsten.

Upp till jägarna

Nu är det upp till jägare, förvaltare och myndigheter hur de vill använda sig av de nya uppgifterna.

– Jägarna styr mycket själva när älgjakten blir av, säger Jonas Malmsten.

Avhandling om älgarnas reproduktion

Jonas Malmsten har ingående studerat älgarnas reproduktionsorgan. Tidigare forskning har främst studerat äggstockarna, nu har man studerat alla organ.

Under perioden 2008-2011 togs prover från älgar på Öland, i Sörmland, Småland och Västergötland. Totalt insamlades vävnadsmaterial och blod från nästan 500 älgar under ordinarie jakt.

Parningstiden har tidigare studerats. Enligt Jonas Malmsten kan en orsak till de nya uppgifterna vara att parningstiden flyttats.

Avhandlingens utgångspunkt har varit det stora antalet älgkalvar som dött på Öland. Älgdöden på Öland är något som Jonas Malmsten ska fortsätta att studera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet