All fisk är inte nyttig

Uppdaterad
Publicerad

Just nu har Livsmedelsverket en kampanj som heter Nyttig fisk. Men syftet är att uppmärksamma att all fisk fasktiskt inte är nyttig – i alla fall inte när det gäller fet fisk från Östersjön.

Många av Östersjöfiskarna innehåller så pass höga halter av miljögifter att fisken är förbjuden i EU, men i Sverige får man ändå äta den.

– Det är ett gift som man helst inte ska få i sig. Det handlar om dioxin och PCB, som är giftiga ämnen, som finns i den här fisken. Det kan påverka nervsystemet, hjärnan, möjligheten att få barn. Det kan också öka risken för cancer, äsger Christina Lindahl på Livsmedelsverket.

Rekommendationer

Livsmedelsverkets  rekommendationer gäller strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön samt röding fångad i Vättern. Problemet med de här fiskarna är att de kan innehålla miljögifter som även vi får i oss när vi äter fisken. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att barn och kvinnor i fertil ålder inte ska äta fet fisk fångad i Östersjön mer än max två till tre gånger per år, medan andra rekommenderas äta dem max en gång per vecka.

– Vi vill att fler ska känna till de här så att de vet hur de ska äta för att må bra. Vi märkte att de var få som kände till råden, vi har dem länge, men det var för får som visste om det. Och nu har vi fått pengar från regeringen att intensifiera vår information om det här, så därför gör vi den här kampanjen, berättar Christina Lindahl.

Enkäter

– Det är bra att de går ut med informationen om att fisken är skadlig, men självklart visar ju det också att de behöver göra någonting för Östersjön för att det inte ska vara skadligt i framtiden.

– Det beror väl på, man behöver väl inte äta lax varje dag, jag tror inte det är någon som gör det heller. Det gäller nog bara att äta med måtta allting, tycker jag.

– Alla behöver nog bli mer uppmärksamma, på alla produkter, nu får man ju kolla fisken också.

– Det gäller ju att akta sig mera. Nu har vi ju inte ätit så mycket fisk från Östersjön eftersom man inte ser det så ofta. Men man har väl haft tur. Självklart blir man mer försiktig.

En som sedan länge valt bort fet fisk från Östersjön helt och hållet  är Evelina Nilsson och hennes familj på Öland. Hon tycker livsmedelsverket kampanj är bra.

– Den ger en bred bild av problematiken med Östersjöfisken samtidigts om den belyser att det är viktigt att vi får i oss fisk och kanske framför allt fet fisk, som annars anses vara den som är mest sjuk.

Ja, för desto fetare en fisk är, desto nyttigare anses den vara, men den kan också vara desto farligare eftersom det är just i fet fisk som miljögifterna lagras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.