Mijöpartiets Cheryl Jones Fur

Alliansen styr Växjö med hjälp av MP

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i Växjö lämnar nu besked – de tar stöd av Miljöpartiet för att få majoritet i kommunfullmäktige.

Innan valet sa kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (M) att han inte kunde utesluta ett samarbete med Sverigedemokraterna. Men tack vare samarbetet med Miljöpartiet så behöver Alliansen alltså inte stöd av SD, trots att de tillsammans bara har 29 av 61 mandat i fullmäktige.

– Vi har varit måna om att hitta en stark parlamentarisk lösning. Växtkraften i Växjö får inte tappa i styrka på grund av en osäker politisk situation. Därför är vi nöjda med att kunna presentera det här samarbetet, säger Bo Frank (M) i ett pressmeddelande.

Enligt samma pressmeddelande har de fem partier som ingår i den så kallade femklövern delat upp posterna i nämnder och styrelser mellan sig. Men vilka namn det blir på de olika posterna har partierna ännu inte offentliggjort. Först nästa vecka ska ordförande i fullmäktige och andre vice ordförande presenteras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.