Lokal ost är på modet

Uppdaterad
Publicerad

Småskalig osttillverkning har fått ett uppsving i Småland och på Öland. Under de senaste fyra åren har tio nya gårdsmejerier startats upp.

Annika Schrewelius driver eget gårdsmejeri tillsammans med maken Kjell-Ewe i Hagelstad på Öland. Verksamheten har varit i drift sedan 2006 och osttillverkningen består till stor del av getmjölk från djuren hemma på gården.

De märker tydligt att intresset har ökat för ost och närproducerad mat.

– Folk är mer medvetna idag om vad de stoppar i sig. Storskalig industriell matproduktion är inte hållbar i längden, säger Annika Schrewelius.

Fler mejerier väntas öppna

Men det handlar inte enbart om försäljning och tillverkning. År 2010 startade Annika en utbildning i hur man ystar ost och driver en småskalig produktion. Hittills har omkring 150 personer från hela Sverige deltagit i utbildningen och det börjar nu ge effekt.

De senaste fyra åren har tio nya gårdsmejerier öppnats i Småland och på Öland.

– Det här är bara början på någonting väldigt stort. Jag hoppas att fler vågar ta steget för att öppna eget gårdsmejeri och att utbudet på produkter kan breddas, säger Annika Schrewelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.