Annika Schrewelius driver eget gårdsmejeri tillsammans med maken Kjell-Ewe i Hagelstad på Öland. Verksamheten har varit i drift sedan 2006 och osttillverkningen består till stor del av getmjölk från djuren hemma på gården.
De märker tydligt att intresset har ökat för ost och närproducerad mat.
– Folk är mer medvetna idag om vad de stoppar i sig. Storskalig industriell matproduktion är inte hållbar i längden, säger Annika Schrewelius.
Fler mejerier väntas öppna
Men det handlar inte enbart om försäljning och tillverkning. År 2010 startade Annika en utbildning i hur man ystar ost och driver en småskalig produktion. Hittills har omkring 150 personer från hela Sverige deltagit i utbildningen och det börjar nu ge effekt.
De senaste fyra åren har tio nya gårdsmejerier öppnats i Småland och på Öland.
– Det här är bara början på någonting väldigt stort. Jag hoppas att fler vågar ta steget för att öppna eget gårdsmejeri och att utbudet på produkter kan breddas, säger Annika Schrewelius.