Allt fler struntar i att avboka besök hos doktorn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som uteblir från sina inbokade besök inom landstingen i Småland ökar. Under förra året uteblev patienter från närmare 90 000 besök inom sjukvården.

– Sett till hur många besök vi har totalt under ett år så är det ingen stor andel det handlar om, men det är så klart ett problem eftersom någon annan kunde fått den tiden, säger Marie Ragnarsson, verksamhetschef på Nybro hälsocentral.

Nästan 400 besök blev aldrig av

Under 2013 bokades knappt 30 000 besök på Nybro hälsocentral, vid 394 av dem väntade personal förgäves på en patient.

– När en patient inte dyker upp på sin inbokade tid brukar vi ringa upp dem och höra efter vad det berodde på och boka in en ny tid, säger Marie Ragnarsson.

Flest uteblir i Jönköpings län

Förra året stod närmare 90 000 inbokade tider outnyttjade i de tre landstingen. Flest antal patienter uteblev i Jönköpings län, vid nästan 45 000 tillfällen stod personal och väntade på personer som inte dök upp. I Kronoberg och Kalmar handlade det om drygt 20 000 besök vardera. Totalt bokades kring 20 miljoner besök in i samtliga landsting under förra året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.